Статии

Какво трябва да знаем за биокамините?

Пламъкът на биокамините е по-чист, по-безопасен и по-екологичен начин да се наслаждаваме на истински огън в дома. Биокамините не са предназначени да заменят основния източник на отопление във вашия дом, като например централното отопление. Биоетаноловите камини не изискват комин, тъй като не отделят дим, сажди или пепел. Нещо повече, ще можете да използвате своята биокамина само след няколко минути след получаването и.

Как да напълните вашата биокамина с биоетанол?

Биокамините горят с биоетанол. Повечето от камините на биоетанол са оборудвани с ръчни горивни камери. Това означава, че трябва да напълните и запалите горивната камера ръчно. Преди употреба е необходимо да се налее биоетанол в горивната камера.  Ръчните горивни камери се предлагат в много различни размери и дизай, но процесът на пълнене на биоетанол е един и същ.

!!! Най-важното при пълненето на горивната камера е, че НИКОГА не трябва да зареждате с гориво вече запалена или все още гореща горивна камера. Биоетанолът е лесно запалим и може да се запали ако не следвате инструкциите на производителя.

За да напълните горивната камера с биоетанол, препоръчваме използването на фуния, за да не се разлее. Ако все пак разлеете биоетанол, то той трябва да се попие преди да запалите биокамината. Ако искате да напълните отново горивната камера с биоетанол, трябва да сте сигурни, че пламъкът е напълно угаснал и че тя се е охлаждала поне 15-20 минути. Има много различни видове биоетанол и не всички са предназначени за използване в биокамините. Препоръчваме ви да използвате биоетанол с алкохолно съдържание между 95% - 97,5%, за да получите най-зашеметяващия пламък и да избегнете лошата миризма при изгарянето му.

Как да запалите горивната камера?

Ръчната горивна камера се пали със запалка или кибрит. Препоръчваме да използвате дългата версия и на двете, за да избегнете изгарянето на пръстите, когато биокамината се запали. След запалването на биокамината пламъците са малки, но само след няколко минути те се засилват и камината става топла.

Монтаж на стенна биокамина

Един от плюсовете при закупуване на стенна биокамина е, че те се произвеждат в много различни размери, форми и дизайн. Монтажът на стенните биокамини е сравнително прост и много подобен на монтирането на телевизор на стената. 

Най-често срещаният начин за инсталиране на стена биокамина е следният: 

♦ С помощта на бормашина, пробийте дупки е стената.

♦ Използвайте дюбели и винтове.

♦ Фиксирайте крепежите на стенатаи окачете камината на тях.

♦ Уверете се, че биокамината е стабилна, преди употребата и.

Монтаж на телевизор над биокамината

Инсталирането на телевизор над биокамина е много популярно. Придава приятен външен вид на вашия дом и прави възможно да се насладите на уютните пламъци, докато гледате телевизия.

За да сте сигурни, че тя няма да унищожи телевизора с огъня и топлината, има изисквания, които трябва да спазвате. Инсталацията не винаги е толкова проста. Има редица различни решения и възможности. Най-важното е да избегнете топлината от биокамината да се издига директно в телевизора, тъй като това ще доведе до прегряване и счупване на телевизора. 

 

Вариант № 1 е най-простият.

Имате вдлъбнатина в стената, в която поставяте вашата биоетанолова камина. След това под телевизора поставяте рафт, който предпазва телевизора от топлината, която излъчва биокамината. 

Размерът на рафта зависи от разстоянието между горивната камера  и телевизора. Трябва да имате разстояние поне 1000 мм между горивната камера и долната част на телевизора.Колкото по-голямо разстояние между горивната камера и телевизора - толкова по - малък рафт е необходим. Рафтът трябва да се монтира поне на 100 мм под телевизора. 

 

 

 

Вариант № 2 е подобен на №1, но вместо да направите рафт под телевизора, можете да направите вдлъбнатина в стената, където ще се монтира той.

Разстоянието между горивната камера и долната част на телевизора определя колко дълбока трябва да бъде вдлъбнатината.

Колкото по-малко е разстоянието между горивната камера и телевизора - толкова по-дълбока трябва да е вдлъбнатината.

Как да превърнем традиционна камина в биокамина?

Получаваме много запитвания от клиенти, които искат да превърнат настоящата си камина в биокамина с еко дизайн. Старата камина има красив и уникален вид, който трябва да бъде поддържан. За превръщането и в биокамина единственото, от което се нуждаете, е: горивна камера, биоетанол, дълга запалка (за безопасност) и някаква украса (напр. малко дърво или камъчета от керамика).

Декориране на вашата биокамина. Къде да поставите декорацията в биокамината?

  

Искате ли по-реалистичен вид на вашата биокамина? Възможно е да я украсите с керамични дърва или камъчета. Предлагаме различни видове керамика - дърва и камъчета, всички те имат различни форми, което   допринася за по-реалистичен и естествен вид. Предимството на керамичните дърва и камъчетата е, че те не изгарят и могат да се използват безброй пъти. Когато сте използвали камината с декорация, не докосвайте   декорацията до 30 минути след употреба, тъй като тя може да бъде доста топла. 

 

Безопасно разстояние от биокамина и рискът от пожар

Едно от най-важните неща, с които трябва да се съобразите при работа с открит огън, е безопасното разстояние, което трябва да оставите между биокамината и заобикалящите я предмети и материали. 

Най-важните предпазни мерки за безопасност:

♦ Изградете вашата камина от негорими материали. MDF НЕ е подходящ.

♦ Уверете се, че има достатъчно място за пламъка и топлината - препоръчваме минимално разстояние от 50-60 см. над горивната камера. 

♦ Няма определени изисквания за безопасност на разстоянията за страните, но препоръчваме 5-10 см. Ако решите да имате няколко горивни камери една до друга, препоръчваме да са на разстояние от около 5 см.

♦ Препоръчваме разстояние от около 10 см отпред и зад горивната камера.

♦ Няма изисквания за сигурност по отношение на разстоянието от/до пода. Трябва да използвате твърди материали, в които да поставите горивната камера и тя да е хоризонтална.

♦ Ако окачите телевизор над биокамината,  препоръчваме да добавите допълнителни 30 см над горивната камера.

Тази част трябва да бъде напълно твърда и огнеупорна. НЕ използвайте MDF-материал, ПДЧ, обикновен гипсокартон или каквито и да било пластмасови материали! Използвате огнеупорни материали като: метал, камък, плочки или тухли. Топлоизолирайте и с каменна вата.

ЗАБЕЛЕЖКА: Бъдете изключително внимателни със завеси и други подобни, които се движат от вятъра. Уверете се, че елементи като тези няма да се доближават до открития огън и са на разстояние поне 1 метър от биокамината.

Популярни електрически камини

Aбонирай се за бюлетина на Art Flame

{{ _.node.title }}
Discount - {{ discount }}
{{ _.node.tag.name }}
{{ desc.value }}

{{ _.node.priceOld }}

{{ _.node.price | number : 2 }} {{ _.node.currency }}

Характеристики

: {{ desc.value }}

Допълнителни опции

Данни за контакт

Благодарим Ви за поръчката!

An error has occured

Наш представител ще се свърже с вас скоро

Please contact us via chat/email or call us

Използваме политика за поверителност и бисквитки, за да ви осигурим възможно най-доброто преживяване в нашия уебсайт – вижте тук. Чрез използването на нашия уебсайт вие се съгласявате със запаметяването на бисквитки и политиката ни за поверителност във вашето устройство.

I agree